Telefon
WhatsApp

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

  • Isı yalıtımı neden gereklidir?

    Isı yalıtımı binadan dışarıya olan ısı kaybını azaltır, enerji tasarrufu sağlar,
    Isı yalıtımının korunması için, ekstra bir güç ve maliyete gerek yoktur, kalıcıdır ve bakım gerektirmez,
    Kış aylarında ısıtma, yaz aylarında da soğutma giderlerinin düşmesine katkı sağlar,
    Binalarda ısının homojen dağılımını sağlar,
    Bina içindeki rutubeti önler, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturur,
    İç yüzeylerde terleme sonucu oluşan küfü, siyah lekeleri, sıva ya da boyaların kabarmasını engeller,
    Binalarda ısı hareketleri ve buhar yoğunlaşması sonucu oluşabilecek hasarı engeller,
    Dış cephelerde kalıcı güzellik sağlar,
    Atmosfere giden karbondioksit miktarını düşürerek, hava kirliliğinin azalmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.

  • Sadece kuzey cephesine ısı yalıtımı yaptırmak yeterli midir?

    Tek cepheye yapılan ısı yalıtım uygulamaları, ısı köprüleri oluşturur ve kesintisiz bir ısı yalıtımı sağlayamaz. Binanın ısı yalıtımı yapılmayan diğer cepheleri ve çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama gibi bileşenler ısı kaybına devam eder. Bu neden

  • Dış cephede cam mozaik, PVC, alüminyum vb.kaplama malzemeleri ısı yalıtımının yerini tutar mı?

    Dış cephe kaplamaları ısı yalıtımı sağlamaz. Dış cephe ısı yalıtımı bu malzemelerin arka tarafına uygulanmalıdır.

  • Binada kullanılan gaz beton, tuğla duvar veya bims blok gibi yapı malzemeleri ısı yalıtımının yerini tutar mı?

    Gaz beton, her türden tuğla ve bimsblok, yapı malzemesidir, ısı yalıtım malzemesi değildir. Betonarme binalar hangi malzemeden yapılmış olursa olsun tüm cepheler, kolon ve kirişler çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalıdır.

  • Boya ile ısı yalıtımı yapılabilir mi?

    Isı yalıtım performansı, ısı yalıtım malzemesinin yalıtkanlık değeri ve kalınlığı ile doğru orantılıdır. Başka bir deyişle, ısı yalıtım malzemesinin kalınlığı arttıkça, performans da artar. Dış cephe boyalarının uygulama kalınlıkları çok ince olduğu için istenilen ısı yalıtımı performansını sağlayamazlar.

  • Enerji kimlik belgesi nedir?

    Enerji kimlik belgesi (EKB) hem yeni hem de mevcut binalar için düzenlenen; soğutma, ısıtma, aydınlatma, sıcak su, havalandırma gibi enerji sistemlerinin bir yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir. Başka bir deyiş ile binaların yıllık m² başına tükettikleri kWh cinsinden enerjiyi ifade etmektedir.

  • Enerji kimlik belgesini kim düzenler?

    Enerji kimlik belgesi, enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından, proje aşamasındaki yeni binalar için ise serbest mühendislik ve müşavirlik şirketleri tarafından düzenlenir.

  • Enerji kimlik belgesi almak zorunlu mu?

    5 Aralık 2008 Tarihli 27050 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği", yeni veya mevcut binaların enerji kimlik belgesi almasını zorunlu kılar. Mevcut binalara en geç Ocak 2020 yılına kadar Enerji kimlik belgesi alınmalıdır ve alınan belge, düzenlenme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Eğer bina kiralanacaksa veya satılacaksa, enerji kimlik belgesi olmadan bu işlemler, 2020 yılından itibaren yapılamaz.

  • Bina enerji sınıfını yükseltmek için neler yapılabilir?

    Binalara verilen, A'dan G'ye kadar sınıflandırılan enerji sınıfının yükseltilmesi için binanın ısı kaybı minimize edilmelidir. Binalarda en fazla ısı kaybı binanın dış cephelerinde meydana geldiği için dış cephe ısı yalıtım uygulaması en doğru ve kesin çözümdür.

  • Enerji tasarrufu sağlanabilmek için yapılması gerekenler nelerdir?

    Yüksek verimli cihazların kullanılması, Otomasyon sistemleri ve ısı yalıtımıdır.

    - Bu üç önlem arasında ilk sırayı ise ısı yalıtımı alır.
    - Etkin bir ısı yalıtımının yapılmadığı binalarda, enerji tüketimi çok fazladır.
    -Hesaplamalar, etkin bir ısı yalıtımı ile yapılarda ortalama yüzde 50 enerji tasarruf edilebileceğini ortaya koyuyor.

  • Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği nedir?

    TS 825 - Binalarda Isı Yalıtım Kuralları ve Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği (BEP) ısı yalıtım uygulamalarında uyulması gereken kuralları belirler. Mevcut ve proje aşamasındaki binaları kapsar.

  • Binada ısı yalıtımına karar verilmesi için ne kadar çoğunluk yeterlidir?

    Kat mülkiyeti kanununa göre, apartman veya site yönetimine yetki verilerek sağlanan % 51'lik çoğunluk ısı yalıtımı kararı için yeterlidir.

  • Binaların ısı yalıtım ihtiyaçları nasıl belirlenir?

    Keşif hizmeti ile Lens uygulama uzmanları bina özelindeki ısı yalıtım ihtiyaçlarını tespit eder ve bu ihtiyaçlara en uygun çözümleri belirler. Lens, uygulama ve sistem detayları, tüketim hesaplaması, eğitim, yönetmelik ve şartnameler gibi konularda teknik destek sağlar.

    Keşif hizmetimizden faydalanmak ve teknik destek almak için form doldurabilir veya LENS Çözüm Hattı 444 5 567'yi arayabilirsiniz.

  • Yangın dayanımı nedir?

    Belirli şartlar altında bir yapı malzemesi yangına karşı gösterdiği davranışa yangın dayanımı denir. Yapı malzemesinin yangına karşı verdiği tepkiye göre yanmazlık sınıfı tespit edilir.

    Lens taşyünü ısı yalıtım levhası ise inorganik hammadde olan bazalt taşının 1350-1400°C'de ergitilerek elyaf haline getirilmesi yolu ile özel olarak üretilmektedir ve TS EN 13501-1'e göre "yanmaz malzemeler" olan A1 sınıfındandır. Lens taşyünü kullanılarak oluşturulan sistemler de A1 sınıfındadır.